Learning by doing (1).jpg

Oefen je rollenspel

 • Je bent uitgenodigd voor een assessment en gaat voor het eerst een rollenspel doen

 • Je hebt geen idee waar je rekening mee moet houden en hoe je je voorbereidt

 • Je had eerder een ervaring met rollenspel waarbij je niet goed uit de verf kwam

Wat is het doel van een rollenspel bij een assessment?

Het doel van het rollenspel is om een beeld te krijgen van wat jij als kandidaat aan kwaliteiten en vaardigheden in huis hebt. Het rollenspel is een van de onderdelen van het gehele assessment. Je hebt meerdere soorten assessments namelijk een selectie-, ontwikkel- of loopbaanassessment.

Hoe verloopt een rollenspel?

Voordat een rollenspel begint, krijg je de casus op papier en heb je de tijd, variërend van 10 min. tot een half uur, om je voor te bereiden. Het is meestal informatie over een fictief bedrijf met daarbij de rol die je daar vervult en nog een specifieke opdracht. Het zal doorgaans aansluiten op de functie die je zal gaan vervullen. Bijvoorbeeld bij een commerciële functie kun je ervan uitgaan dat je tegenspeler in het rollenspel een klant is of bij een leidinggevende functie ga je waarschijnlijk in gesprek  met een medewerker.

Na de voorbereiding ga je aan de slag met het rollenspel wat tussen de 10 en 30 minuten verloopt. Na afloop kun je reflecteren en krijg je meestal feedback van de assessmentpsycholoog en de acteur.

Waarmee aan de slag?

We stemmen de werkwijze en de inhoud af op je behoefte. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 

 • Via de vacature tekst gaan we kijken naar de competenties die bij je toekomstige functie van belang zijn. We vertalen dat naar een rollenspel casus. Hiermee kun je oefenen en ervaren hoe het werkt.

 • Als je enorm opziet tegen een rollenspel en veel stress hierover ervaart, gaan we onderzoeken wat de oorzaak is. Je krijgt handvatten hoe hiermee om te gaan.

Wat levert het je op?

 • Je weet veel meer wat je kan verwachten en waar je rekening mee kan houden.

 • Je zelfvertrouwen wordt hierdoor vergroot.

 • Je stress voor dit onderdeel zal minder worden.

 • Je weet jezelf te blijven en een goed beeld van je kwaliteiten en vaardigheden neer te zetten
   

Na een assessment krijg je vaak ontwikkelpunten mee,  hiermee kun je aan de slag met oefengesprekken zodat je deze punten kan bestendigen en eigen kan maken.

lucienne-mini.jpg

Neem contact op met Lucienne