top of page
  • Learning by Doing

Hoe haal ik mijn gespreksdoelen ?


Herken je dat ?Je kijkt er erg tegenop maar je had je nu toch voorgenomen om je nieuwe collega eindelijk eens aan te spreken op storend gedrag en dan merk je dat je de kansen die je had voorbij hebt laten gaan. Hoe komt dat ? Dat komt onder andere doordat grote (gedrags )veranderingen ook automatisch weerstand oproepen. Ze vergroten de angst. Deze reactie komt voort uit het evolutieproces van ons zenuwstelsel. Onze hersenen schieten in een vecht of vlucht modus. Het is heel handig als er groot gevaar dreigt, maar niet effectief als je een nieuwe weg wilt inslaan.

In het compacte en heel leesbare boek “De kunst van het Kaizen” van Robert Maurer, hoogleraar psychologie aan de medische faculteit in Los Angeles, legt hij duidelijk uit dat het zetten van kleine stappen en haalbare doelen een groot effect geven. En dan bedoelt hij ook echt, kleine stappen! Een minuut bewegen per dag was bijvoorbeeld de eerste stap voor een vrouw die veel te dik en overbelast was. Het bracht haar uiteindelijk wel naar een veel gezondere en sportievere levensstijl.

Door kleine stapjes te zetten, wordt de weerstand tegen de verandering kleiner en krijg je er zelfs plezier in. De hersenen maken nieuwe verbindingen en daarom beklijft het. In het boek staan heel veel concrete voorbeelden . Het is toepasbaar op vele fronten. Als je een gesprek wilt aangaan die je liever uitstelt en waar je tegenop ziet. Stel dan daarbij de doelen voor jezelf niet te hoog. Of in het geval van je collega aanspreken probeer het eerst met een vertrouwd persoon die je beter kent en maak een irritatiepuntje bespreekbaar. Ga eerst eens experimenteren met een kleine stap in het aangeven van storend gedrag. Grote kans dat dat naar meer smaakt.










bottom of page